Αρχική > Αρθρογραφία > Προϋπολογίζοντας…

Προϋπολογίζοντας…

Μάθαμε λοιπόν χθες και τον προϋπολογισμό του 2011. Ένας προϋπολογισμός που όπως φαίνεται έχει κάποιες ομοιότητες και διαφορές με τους προϋπολογισμούς άλλων ετών. Η πιο τρανταχτή διαφορά ήταν ότι παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής με ένα USB stick μνήμης και όχι με το παραδοσιακό βιβλιαράκι!

Πέρα απ ‘τα αστεία τώρα , η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο φετινός προϋπολογισμός κάνει «μπαμ» ότι έχει διαβαστεί 1000 φορές , έχει γραφτεί , έχει σβηστεί , έχει ξαναγραφτεί , έχουν προστεθεί κομμάτια , έχουν αφαιρεθεί άλλα , μετά από πολλές μελέτες , διαπραγματεύσεις , γνωματεύσεις της τρόικας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι παλιότεροι προϋπολογισμοί όλων των κυβερνήσεων ήταν λίγο «10 πάνω , 5 κάτω» με τη λογική «αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα τηρηθεί».

Φυσικά τώρα με τους «κέρβερους» πάνω από τα κεφάλια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Είναι πολλά στοιχεία που αξίζουν αναφοράς , αλλά παρακάτω θα ασχοληθώ με όσα ξεχώρισα. Στα βασικά , έχουμε και αυτή τη χρονιά ύφεση , ελπίζοντας ότι θα είναι η τελευταία φορά. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά , ενώ η ανεργία παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Κι αν η επίσημη ανεργία πλησιάζει το 15% , τότε η ανεπίσημη ίσως φτάνει και το 30%!

Στο στόχαστρο του φετινού προϋπολογισμού πρώτα από όλα οι ΔΕΚΟ. Μειώσεις μισθών , αύξηση τιμολογίων , συγχωνεύσεις , εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (το μόνο ανώδυνο αλλά και πάντα ανεφάρμοστο όπως έχει δείξει η ιστορία. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού , όχι όμως του μόνιμου , όπως τουλάχιστον είναι η κατάσταση σήμερα. Η ιστορία με τις ΔΕΚΟ θα έχει πολύ «ψωμί» καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις είναι πολύ ισχυρές και έχουν τη δύναμη να παραλύσουν την Ελλάδα εφόσον το αποφασίσουν.

Στη συνέχεια πάμε στα ασφαλιστικά ταμεία. Λιγότερες δαπάνες για συντάξεις , αλλά και μείωση των δαπανών λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της γενικότερης νέας πολιτικής γύρω από τα φάρμακα. Μειωμένες οι δαπάνες και την Πρόνοια από το κράτος. Λιγότερα επιδόματα και με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια από ότι πριν. Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται επίδομα τριτεκνίας με εισοδηματικά κριτήρια. Κατά τη γνώμη μου σωστό το μέτρο. Ήταν υπερβολικά τα επιδόματα στους τρίτεκνους και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι γέμισε η Ελλάδα mercedes με πινακίδες πολυτέκνων…

Σε θετική κατεύθυνση και η μείωση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Σε αρνητική κατεύθυνση αντίθετα η αύξηση για ακόμα μια φορά του Φ.Π.Α. (και μάλιστα του χαμηλού συντελεστή) , από 11% σε 13%. Δεν ξέρω πόσα θα εξοικονομήσει τελικά το κράτος από αυτό το μέτρο , αλλά μου φαίνεται ότι δεν θα σωθεί η καταχρεωμένη Ελλάδα από το …ψωμί και το γάλα που αγοράζουμε εμείς. Υπάρχουν πιο μεγάλες «δεξαμενές» χρήματος -όχι και τόσο καθαρού- απ’όπου μπορούν να βρεθούν πολύ περισσότερα χρήματα. Αλλά θέλει πολιτική βούληση και μάχη…

Πάμε τώρα και στις δημόσιες υπηρεσίες , κυρίως τις οικονομικές. Εφορίες και τελωνεία δηλαδή που αναμένεται να συγχωνευθούν κάτι που αναμένεται να φέρει αντιδράσεις από εργαζόμενους αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες. Στα θετικά το γεγονός ότι γίνεται μετά από χρόνια σοβαρή προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής , σε όλες τις κλίμακες. Τακτικοί και συνεχείς έλεγχοι και πολύ καλή δουλειά από το Σ.Δ.Ο.Ε. , τουλάχιστον μέχρι τώρα. Μένει βέβαια να δούμε και πόσες από τις υποθέσεις που ξεδιαλύνει το Σ.Δ.Ο.Ε φτάνουν στο τέλος και δεν μπλέκουν στο βούρκο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Συγχωνεύσεις έχουμε και στα νοσοκομεία αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καθυστερήσει και πάει για το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους. Το ίδιο θα ισχύσει και για στρατιωτικά νοσοκομεία , όπου ήδη υπάρχει κινητικότητα και προετοιμασία για αλλαγές.

Μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις και πάμε από εδώ και πέρα σε συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικό της ύφεσης και αυτό…

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία για μένα. Ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος από την τρόικα στα μέτρα του μνημονίου. Ένας προϋπολογισμός που δεν είναι τόσο βάρβαρος όσα τα μέτρα που ζήσαμε το 2010. Αλλά επειδή ακριβώς έρχεται μετά από αυτά τα μέτρα , θέλει πολύ προσοχή για να μη βυθίσει ανεπιστρεπτί την οικονομία μας.

Ελπίζω να πετύχει τους στόχους του , κυρίως γιατί αυτό θα σημαίνει ότι από του χρόνου τέτοια εποχή , θα έχουμε …διαβεί το χαμηλότερο σημείο του «U της κρίσης» και θα πάρουμε ξανά την ανηφόρα της ανάπτυξης. Μέχρι τότε την ανηφόρα τραβάμε όλοι εμείς…Θα αντέξουμε;

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: