Αρχική > Αρθρογραφία > Σαν σήμερα πέθανε ο Γεώργιος Παπανδρέου…

Σαν σήμερα πέθανε ο Γεώργιος Παπανδρέου…

Σίγουρα δεν είμαι ικανός να κρίνω τα έργα του «γέρου της Δημοκρατίας» όπως έμεινε στην ιστορία ο παππούς του σημερινού Πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί δεν τον έχω ζήσει , καθώς είμαι πολύ νεότερος. Έχω διαβάσει όμως την ιστορία της χώρας στην οποία κατά τον 20ο αιώνα υπήρξε συχνός πρωταγωνιστής.

Αν έπρεπε να σχολιάσω τον πολιτικό βίο του , θα τον χώριζα σε 3 περιόδους.

  • Στην πρώτη περίοδο , τη νεανική , ρομαντική και αγωνιστική. Τα δύσκολα και φτωχά χρόνια στην Αχαΐα και η θερμή υποστήριξη στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εξορίστηκε 2 φορές από τις δικτατορίες του Πάγκαλου και του Μεταξά. Τέλος , φυλακίστηκε από τους Ιταλούς κατά την αντίσταση με αφορμή την έκδοση αντιστασιακής εφημερίδας.
  • Η δεύτερη περίοδος είναι η πιο περίεργη και αυτή που έχει διχάσει πολύ κόσμο σε σχέση με την προσωπικότητα του. Στα ταραγμένα μετακατοχικά χρόνια γίνεται αρχικά πρωθυπουργός στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μετά τα «Δεκεμβριανά» παραιτείται. Σε αυτή την περίοδο έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του «κομμουνιστικού κινδύνου» , στηρίζει την Αγγλία και δεν διστάζει να συνεργαστεί με τη Δεξιά. Όχι για πολύ όμως…
  • Το 1961 ιδρύει την Ένωση Κέντρου και χάνει από την Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις γνωστές εκλογές «βίας και νοθείας» όπου η Δεξιά με κάθε μέσο κρατιέται στην εξουσία. Ξεκινά τον ανένδοτο αγώνα και πλέον είναι φανερό και το πολιτικό «άστρο» του γιου του Αντρέα. Το 1964 παίρνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εκλογές και ξεκινά μια σειρά μέτρων όπως η αποφυλάκιση πολιτικών κρατούμενων και η «χαλάρωση» των ελέγχων για τα πολιτικά φρονήματα των πολιτών. Αυτά τα μέτρα ίσως δείχνουν την μετάνοια του για τη στάση του κατά την προηγούμενη περίοδο. Άλλοι λένε ότι ίσως είναι απλά μέτρα «ορμώμενα» από την ιδεολογία του Αντρέα. Θεσμοθετεί τη δωρεάν παιδεία , ρυθμίζει τα χρέη των αγροτών και γενικά ακολουθεί μια φιλολαϊκή πολιτική. Ακολουθεί η τραγική περίοδος μέχρι την 21 Απρίλη του ’67. Σκάνδαλα («ΑΣΠΙΔΑ» και «Περικλής») , η σύγκρουση με το παλάτι ,  η αποστασία , ο 2ος ανένδοτος και τελικά η χούντα των συνταγματαρχών. Το 1968 φεύγει από τη ζωή και η κηδεία του μετατρέπεται σε τεράστια αντιδικτακτορική συγκέντρωση και μια από τις πρώτες ελπίδες για ανατροπή του καθεστώτος.

Αυτή είναι μια δική μου σύνοψη και λίγες προσωπικές απόψεις για τη ζωή του Γεωργίου Παπανδρέου. Ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην ιστορία της χώρας μας ο οποίος με τον αγώνα του , με τις πράξεις του , με τα λάθη του έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας…

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: