Αρχική > Αρθρογραφία > Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: δεν είναι το μέλλον , αλλά το παρόν!

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: δεν είναι το μέλλον , αλλά το παρόν!

Γυρνώντας από ‘δω και από εκεί στο internet μια από αυτές τις μέρες κατέληξα στο site της Greenpeace. Πέρασα λίγη ώρα διαβάζοντας τα νέα και τις πρόσφατες εκδηλώσεις της οργάνωσης και στη συνέχεια το μάτι μου έπεσε στο κομμάτι που μιλάει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (στο εξής α.π.ε.) . Κάθισα για ώρα και διάβασα θέματα σχετικά με τις α.π.ε. και την εξοικονόμηση ενέργειας , περιηγήθηκα και σε άλλα sites όπως το περιεκτικό site του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις α.π.ε. και ομολογώ ότι συνειδητοποίησα κάτι που με έκανε χαρούμενο και το χρησιμοποιώ σαν τίτλο στη σημερινή δημοσίευση…

Ναι λοιπόν… Οι α.π.ε. δεν είναι πλέον το «όραμα του μέλλοντος που θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή». Δεν είναι «κάποια προγράμματα με ανεμογεννήτριες που επιδοτεί η Ε.Ε.» , δεν είναι οι … ηλιακοί θερμοσίφωνες. Είναι η λύση – μια από αυτές για να είμαι πιο ακριβής- η οποία υιοθετείται από όλο και περισσότερους για την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί έχουν ασχοληθεί με το τι και πως πρέπει να κάνει το κράτος για να μειώσει τη χρήση του λιθάνθρακα και του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γενικά. Τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι γίνονται αυτοί -μαζί τους κι εγώ- που ασχολούνται με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στο σπίτι του για να εξοικονομήσει ενέργεια , να απαλλαγεί από την εξάρτηση της Δ.Ε.Η.  και φυσικά να κερδίσει μακροχρόνια στα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε να μετατρέψει το σπίτι του σε ένα «πράσινο» σπίτι , καθώς οι περιορισμοί είναι πολλοί. Αλλά μπορούν όλοι με πολλές μικρές κινήσεις να κάνουν την αρχή.Μερικά παραδείγματα φαίνονται παρακάτω:

 • Η βιομάζα προέρχεται από υλικά φυτικής και ζωικής προέλευσης, όπως δασικά, γεωργικά και βιομηχανικά υπολείμματα, προϊόντα ενεργειακών καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα και αστικά απόβλητα και απορρίμματα.
  Στον οικιακό τομέα, η κύρια χρήση της βιομάζας αφορά στην καύση της για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού.
  Σε αυτήν την περίπτωση, η βιομάζα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι σε

  (α) ακατέργαστη μορφή, όπως καυσόξυλα, πυρηνόξυλο, σπασμένα κουκούτσια κλπ.,
  (β) επεξεργασμένη μορφή για ευκολότερη χρήση, αποθήκευση και μεταφορά, όπως μπρικέτες ή συσσωματώματα βιομάζας (pellets).

  Για την καύση της βιομάζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  (α) τυπικό τζάκι με απόδοση 20-30%,
  (β) ενεργειακό τζάκι (που θερμαίνει και άλλους χώρους ή νερό) με απόδοση 80-85%,
  (γ) σόμπα ξύλου ή pellets με απόδοση 90%,
  (δ) λέβητας ξύλου ή pellets για κεντρική θέρμανση με απόδοση 70-90%.

 • Οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας (ΓΑΘ) αξιοποιούν τη θερμότητα της γης προκειμένου να επιτύχουν ενεργειακά αποδοτική θέρμανση ή/και ψύξη ενός κτιρίου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφαιρούν θερμότητα από το έδαφος, αποδίδοντάς την στο σύστημα θέρμανσης του κτιρίου, ενώ το καλοκαίρι αφαιρούν θερμότητα από το κτίριο αποδίδοντάς την στο έδαφος. Η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του εδάφους, γίνεται με συνδυασμό υδρόψυκτων αντλιών θερμότητας και εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Επειδή η θερμοκρασία του εδάφους σε μερικά μέτρα βάθος παραμένει σταθερή (ή σχεδόν σταθερή) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (15-17οC), ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης-ψύξης που συμπεριλαμβάνουν και αντλίες θερμότητας καταναλώνουν μέχρι και 30% λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα; Παρέχουν αποδοτική θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό στα κτίρια, με τρόπο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Μια καλή περιγραφή για το δεύτερο παράδειγμα , τη γεωθερμική ενέργεια υπάρχει πάλι και στο site της Greenpeace , εδώ.

Φυσικά εκτός από τα παραπάνω όλοι θα έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό για το νέο επενδυτικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιδοτούνται οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στοιχεία. Πολλά αναξιοποίητα χωράφια , ειδικά στην επαρχία , αποκτούν ξανά λόγο ύπαρξης εδώ και λίγο καιρό χάρη στην συγκεκριμένη διάταξη του νόμου ,  ενώ πολλοί αγρότες βρίσκουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαφυγής από την κρίση.

Το κύριο ερώτημα σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι το ποιο είναι το κόστος της επένδυσης και πόσο είναι το διάστημα απόσβεσης. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω την απάντηση , μια σύντομη αναζήτηση όμως με βοήθησε να βρω μια πειστική απάντηση. Πιο συγκεκριμένα στο site ΑΕΝΑΟΝ που ασχολείται με τις α.π.ε. μπορείτε να διαβάσετε μια αναλυτική παρουσίαση του κόστους επένδυσης σε φωτοβολταϊκά. Να αναφέρω απλά ότι το συμπέρασμα του άρθρου είναι πως με την παρούσα κατάσταση και τις υπάρχουσες επιδοτήσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 60% , η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε ορίζοντα 8ετίας και από εκεί και πέρα τα κέρδη για τον επενδυτή είναι τεράστια! Όπως και για το περιβάλλον μας…

Τέλος, πάρα πολλές πληροφορίες για τις α.π.ε. και για όσα γράφονται παραπάνω μπορεί να βρείτε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) , όπου απ’ότι φαίνεται γίνεται πάρα πολύ καλή δουλεία.

Advertisements
 1. mariel
  21/03/2012 στο 19:33

  Εγώ θεωρώ ότι τα φωτοβολταικα είναι μια πολύ καλή λύση για την παραγωγή ενέργειας και αρκετά οικονομική. Σίγουρα πιο οικονομική από τους παραδοσιακούς τρόπους.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: