Αρχική > Αρθρογραφία > Qatar-αμένα πετροδόλαρα , καταραμένα κόμπλεξ …

Qatar-αμένα πετροδόλαρα , καταραμένα κόμπλεξ …

Δεν έχουν περάσει καλά καλά 2 μέρες από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη την υπογραφή μνημονίου με τους εμίρηδες του Κατάρ. Ένα μνημόνιο το οποίο προβλέπει την επένδυση μέχρι και 5δις ευρώ από τον επενδυτικό οργανισμό QIA στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν βγει προς τα έξω μέχρι τώρα ο QIA ενδιαφέρεται για πληθώρα επενδύσεων σε όλη την Αττική. Επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους τομείς του τουρισμού , των μεταφορών , της ενέργειας.

Φυσικά δεν άργησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Αν μπορείς να χαρακτηρίσεις έτσι τις γνωστές άναρθρες κραυγές που αμολιούνται στα ραδιόφωνα , τις τηλεοράσεις και το internet σε κάθε κίνηση αυτής της κυβέρνησης. Ξεκίνησε η…επανάσταση κατά των «qatarαμένων» λοιπόν με τα γνωστά «ξεπούλημα δημόσιας γης» , «κάνουν την Ελλάδας μας προτεκτοράτο των εμίρηδων» και πάει λέγοντας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη από τους «ελληναράδες» , πήραν οι «σεμνοί και ταπεινοί της Δεξιάς του Κυρίου ημών». Και τι δεν ακούσαμε… Για καζίνο , πόρνες , ναρκωτικά και όλα τα must του διαβόλου.

Το να ασχοληθείς σοβαρά με αυτού του είδους τις αντιδράσεις δεν έχει κανένα νόημα. Ίσα ίσα που αποπροσανατολίζει όλους μας από την κεντρική ιδέα. Ποια είναι αυτή; Η εξέταση των επιπτώσεων θετικών και αρνητικών που φέρει μια ξένη επένδυση σε μια χώρα. Ας θυμηθούμε  πρώτα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μια οικονομία παγωμένη σε όλους τους τομείς , με ανεργία να καλπάζει σε ιστορικά υψηλά , με τον τουρισμό να μειώνεται σημαντικά. Με λίγα λόγια στη μέση μια ύφεσης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ξένες επενδύσεις , ειδικά από αξιόπιστους επενδυτές όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εμίρηδες του Κατάρ , είναι εκ των ουκ άνευ.  Μια ξένη επένδυση αρχικά επιφέρει μείωση της ανεργίας , εισροή πόρων , διάχυση ζεστού χρήματος στην αγορά της περιοχής που γίνονται τα έργα. Στη συνέχεια , εφόσον μιλάμε στη συγκεκριμένη περίπτωση για επενδύσεις στις μεταφορές και την ενέργεια , μπορούμε να προβλέψουμε και βελτίωση του ποιοτικού επιπέδου ζωής.

Τα βασικά οφέλη είναι αυτά. Το σπουδαιότερο όμως όφελος θεωρώ ότι αρχίσαμε να το αποκομίζουμε από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ας σκεφτούμε λίγο πιο πέρα… Ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που για τους περισσότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας είναι «καμμένο χαρτί» στρέφει όλα τα επενδυτικά βλέμματα πάνω του , ανακοινώνοντας από τη μητρόπολη της παγκόσμιας οικονομίας μια σημαντική επένδυση από έναν αξιόπιστο και πανίσχυρο επενδυτικό οργανισμό στη χώρα μας.

Το πόση μεγάλη βαρύτητα δίνουν σε τέτοιες καταστάσεις οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που μας έχουν βάλει εκβιαστικά το μαχαίρι στο λαιμό εδώ και τόσους μήνες είναι ευνόητο. Επίσης είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό για εμάς «ντόμινο» και να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών από την παγκόσμια αγορά.

Δυστυχώς όμως για κάποιους αυτή η εξέλιξη τους χάλασε τη «μαγιά». Πώς θα βγουν τώρα να γράψουν και να πουν για Πρωθυπουργό τουρίστα; Πώς θα  βγουν και θα κουνήσουν το δάχτυλο φωνάζοντας υστερικά για «μηδενική ανάπτυξη»; Πώς θα πείσουν για «διαλυμένη κυβέρνηση»  και για τον «αποτυχημένο Παμπούκη με το ανύπαρκτο χαρτοφυλάκιο των ξένων επενδύσεων»; Πώς θα ικανοποιήσουν τα κόμπλεξ τους με λίγα λόγια; Χωρίς ντροπή θα πω εγώ… Όπως και τόσα χρόνια άλλωστε… Θα συνεχίσουν τον εύκολο δρόμο της μαυρίλας και του μηδενισμού. Καταραμένα κόμπλεξ…

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω κάτι που πιστεύω είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της εν λόγω επένδυσης. Γίνεται λόγος απ’ότι μαθαίνουμε για μεγάλη επένδυση στον Ελληνικό και γενικά στην παραλιακή ζώνη. Διαβάζω μάλιστα ότι τους όρους για την πραγματοποίηση της θα τους θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Αν είναι έτσι τότε θα ήταν πολύ χρήσιμο να ζητηθεί η γνώμη αυτοδιοικητικών και μη παραγόντων της περιοχής καθώς και των κατοίκων. Αυτοί πρέπει να έχουν λόγο , πρέπει να συναποφασίσουν για ότι γίνει , πρέπει χωρίς υστερίες να δώσουν το στίγμα τους. Πολίτες που έχουν περάσει πολλά από «φαντάσματα της νύχτας» και έχουν δει τη φυσική ομορφιά της γειτονιάς τους να εξαλείφεται με τον καιρό , μπορούν να μπουν μπροστάρηδες στην αλλαγή της περιοχής τους.

  1. 27/09/2010 στο 19:33

    kαλησπερα ,συμφωνω με την αναλυση σας,σας εβαλα στα ιστολογια μου..χαιρομαι που σας »γνωρισα»…ostria.blogspot

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: