Αρχική > Αρθρογραφία > Θα καταρρεύσει ποτέ ο Καπιταλισμός…;;; (Μέρος Β’)

Θα καταρρεύσει ποτέ ο Καπιταλισμός…;;; (Μέρος Β’)

kapitalismos1(Συνέχεια από το Μέρος Α’ του άρθρου που δημοσιεύθηκε χθες)

Αυτά τα λάθη είναι που οδήγησαν και στην σημερινή παγκόσμια κρίση. Μια κρίση που οι περισσότεροι την χαρακτηρίζουν απλά τη μεγαλύτερη του καπιταλισμού. Κάποιοι πιο τολμηροί όμως μιλούν για την αρχή του τέλους του ή ακόμα και για άμεση καταρρευσή του. Κατά τη γνώμη μου οι δομές και οι ρίζες του καπιταλισμού, μπορεί να είναι σάπιες αλλά είναι πολύ βαθειές, γεγονός που κάνει την καταρρευσή του δύσκολη και επικίνδυνη.

Δείτε το και μεταφορικά: ένα μεγάλο δέντρο, πλατάνι ας πούμε, με ιστορία αιώνων έχει απλώσει τις ρίζες του παντού. Είναι πολλοί αυτοί που μένουν κάτω από τη σκιά του και ευχαριστιούνται τη δροσιά και την ασφάλεια που τους προσφέρει. Όμως αυτό το πλατάνι εμποδίζει τη διάνοιξη νέων δρόμων και πρέπει να φύγει από τη μέση, να ξεριζωθεί, γιατί αυτά που προσφέρει είναι πολυ λιγότερα από αυτά που εμποδίζει να γίνουν πράξη. Αν ξεριζωθεί όμως κανείς δεν ξέρει τις συνέπειες. Μπορεί οι ρίζες του να έχουν φτάσει κάτω από σπίτια και να τα γκρεμίσουν…Μπορεί ακόμα η ζημιά που θα γίνει στο έδαφος να είναι τέτοια που να το καταστήσει άχρηστο για μελλοντική χρήση.

Αν καταρρεύσει εν μια νυκτί ο καπιταλισμός ίσως τα συντρίμια του να υπερκαλύψουν την παγκόσμια οικονομία. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έτοιμη λύση για το μέλλον. Κάποιο άλλο οικονομικό σύστημα. Ότι γράφεται και συζητιέται από οικονομολόγους και πολιτικούς είναι παραλλαγές του υπάρχοντος συστήματος. Παραλλαγές είτε μιας πιο κεϋνσιανής λογικής-παρέμβαση του κράτους- είτε ακόμα μιας σοσιαλιστικής παραλλαγής-γνωστές και ως μικτή οικονομία.

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: οι πολίτες όλου του κόσμου, ακόμα και των Η.Π.Α. στην συντριπτική του πλειοψηφία όπως αποδεικνύουν νέες έρευνες, είναι απογοητευμένοι από τον καπιταλισμό (βλέπε σχετικά στο «Στοχασμός-Πολιτική» και στο «Έθνος» . Αλλά δεν βρίσκουν ένα «χέρι» να πιαστούν για να πάρουν τη δύναμη να γκρεμίσουν το τείχος του καπιταλισμού και να συνεχίσουν με κάτι άλλο. Ποιος ξέρει ποιες είναι οι αιτίες αυτής της φτώχειας ιδεών; Ίσως η μόνη λύση είναι η αναβίωση του σοσιαλισμού σε πλήρως δημοκρατικά και ανθρωπιστικά πλαίσια. Αλλά αλήθεια πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να κάνουν πράξη κάτι τέτοιο;  Αλλά ακόμα και να υπήρχαν δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότ ο «σοσιαλισμός» αποτελεί ταμπού για την πλειοψηφία του πλανήτη μας.

Στο ερώτημα του τίτλου αν «θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός;;;» η απάντηση όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύπλοκη. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά εύχομαι για το καλό όλων μας να γίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Σέβομαι τις απόψεις αυτών που λένε ότι μόνο με μια μαζική επανάσταση και ριζοσπαστικές αλλαγές μπορεί να επιτευχθεί το τέλος του καπιταλισμού αλλά στο ερώτημα τι θα γίνει μετά οι εκφραστές αυτών των απόψεων στην καλύτερη περίπτωση κομπιάζουν. Στη χειρότερη διαφωνούν… Όπως λέω και στην αρχή του Μέρους Α’ άλλωστε από επανάσταση προήλθε και ο καπιταλισμός!

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: