Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Περικλής, ο Παρθενώνας και η…οικονομική κρίση.

Ο Περικλής, ο Παρθενώνας και η…οικονομική κρίση.

parthenonΔιάβαζα πρόσφατα σε ένα περιοδικό ένα άρθρο σχετικά με την κατασκευή του Παρθενώνα. Περιέγραφε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο σε αρχιτεκτονικό αλλά κυρίως σε πολιτικοοικονομικό. Ομολογώ ότι έμαθα πράγματα που δεν τα γνώριζα και όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια πολλά από αυτά θα σας θυμίσουν τη σημερινή εποχή.

Όταν λοιπόν ο Περικλής αποφάσισε την ανέγερση του Παρθενώνα (μαζί με άλλα πολλά «δημόσια έργα» όπως τα Προπύλαια) πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ότι σπαταλά χωρίς λόγο το δημόσιο χρήμα. Επίσης κριτική δέχθηκε για ο γεγονός ότι ένας από τους «εργολάβους» ήταν ο στενός φίλος του γλύπτης Φειδίας. Αυτός υπεραμύνθηκε των επιλογών και άρχισε την ανέγερση του ναού ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο.pericles

Το έργο ανέλαβαν να φέρουν σε πράξη ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, αρχιτέκτονες, ενώ όπως προείπα την επίβλεψη είχ ο Φειδίας. Ο ίδιος ο Φειδίας ανέλαβε να ετοιμάσει το τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που κοσμούσε το εσωτερικό του ναού. Τα χρήματα που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο προήλθαν από εκποίηση των αργυρορυχείων του Λαυρίου (κάτι σαν ιδιωτικοποίηση που λέμε στις μέρες μας…) καθώς και από πολεμικά λάφυρα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από οικονομικής απόψεως είναι ότι για την κατασκευή του έργου δεν εργάσθηκαν δούλοι αλλά αθηναίοι πολίτες των χαμηλότερων τάξεων. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν άνεργοι! Αυτό έγινε ύστερα από απόφαση του Περικλή, ο οποίος ήθελε έτσι να τονώσει τα εισοδήματα των μικρομεσαίων και να μειώσει την ανεργία (οι ομοιότητες με το σήμερα έχουν αρχίσει και γίνονται πολλές ε;;) , να δώσει συνεπώς ώθηση στην αθηναϊκή οικονομία.

Κάπου εδώ σταμάτησα για λίγο να διαβάζω το άρθρο και σκέφτηκα κάτι πολύ απλό: μήπως είναι αυτός ο τρόπος να βγούμε απ’την κρίση; Παραδέχομαι ότι δεν είμαι ικανός να δώσω απάντηση στο ερώτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σε εγχώριο πιστεύω πως ναι, αυτός είναι ο τρόπος. Και εξηγούμαι αμέσως…

Φυσικά δεν εννοώ να αρχίσουμε σαν παλαβοί να χτίζουμε ναούς, κολοσαία, γέφυρες, μουσεία κ.ο.κ. στα οποία θα εργάζονται άνεργοι και χαμηλόμισθοι. Όμως το μισό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης αναφέρεται στην πράσινη ανάπτυξη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (α.π.ε. στο εξής). Όπως ξέρουμε όλοι υποδομές στη χώρα μας για αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο. Ακόμα ότι υπάρχει είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής επένδυσης και όχι δημόσιας.

1and10aΟ Γιώργος Παπανδρέου έδωσε βάση στην προεκλογική περίοδο στην τόνωση των μικρομεσαίων. Είπε ότι αυτή η τόνωση θα δώσει το εναύσμα στην οικονομία μας για μια ανοδική τροχιά. Μια σειρά από δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των α.π.ε. μπορούν να φέρουν την Ελλάδα …10 χρόνια πίσω.  Εννοώ ότι μπορούν να φέρουν την Ελλάδα σε προολυμπιακές συνθήκες. Συνθήκες προόδου, πολλών και τεράστιων έργων, που εξασφάλιζαν χαμηλή ανεργία και μεγάλη ροή χρήματος μέσα στην οικονομία.

Για να μη βιαστεί κανείς να μου πει ότι «τότε είχαμε τα κονδύλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα χρωστάμε σε όλο τον κόσμο» μια έρευνα στα κονδύλια που δίνει η Ε.Ε. για έργα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και με τη δημιουργία υποδομών στις α.π.ε. θα τον πείσει. Άλλωστε μια σειρά από τέτοια έργα ακόμα κι αν αυξήσει το χρέος μας τώρα, μελλοντικά μόνο καλό έχει να κάνει στην οικονομία μας.

Αφήστε που δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι και μη επενδυτές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε τέτοια έργα. Εκτός αυτού τα λεφτά που διαθέτει μια κυβέρνηση για επενδύσεις δεν είναι έξοδα! Οι επενδύσεις ποτέ δεν ήταν έξοδα! Μια σειρά έργων για δημιουργία εγκαταστάσεων που θα εκμεταλλεύονται την αιολική ενέργεια στα νησιά μας, δεν είναι έξοδα και δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο δημόσιο χρέος. Οι …αλμούνηδες δεν θα είχαν  πρόβλημα για να γίνουν όλα αυτά.

Θέληση θέλει λοιπόν και πολιτικό τσαμπουκά. Γιατί όπως και τον Περικλή των λοιδωρούσαν, όπως και τον Φειδία τον διώξανε από την Αθήνα, έτσι και τώρα αυτοί που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα καθηλωμένη και επιτηρούμενη, αυτοί που θέλουν να μείνει για πάντα η χώρα μας υποχείριο, αυτοί που δεν τολμούν και δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν το κάτι παραπάνω για αυτό τον τόπο, δεν είναι λίγοι….

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: